06 22 455 430 info@praktijktransire.nl

Kinderen en familieopstellingen

Het familiesysteem

Het opgroeien en leven binnen een familiesysteem heeft een diepgaande invloed op onze persoonlijke ontwikkeling en op de wijze waarop we als individu in het leven staan.

Volgens Bert Hellinger, de grondlegger van de familieopstellingen, doen zich binnen vrijwel elke familie gebeurtenissen voor die de familieharmonie verstoren. Het is belangrijk dat niemand in een familie vergeten of buiten gesloten wordt. Kinderen kunnen onbewust verstrengeld raken met een ander familielid en diens lotsbestemming of emoties overnemen. Er zijn gebeurtenissen die van essentiële invloed kunnen zijn zoals het vroegtijdig overlijden van één van de familieleden, echtscheiding, miskraam, abortus, tragische ongevallen, een ‘verstoten’ familielid, oorlog en geweld.

 

Familieopstellingen

Echtscheiding en kinderen

Kinderen kunnen tijdens of na een scheiding flink last krijgen van een onbehaaglijk gevoel. Ze kunnen de indruk krijgen om te moeten kiezen voor één van beide ouders of nemen de rol over van één van de ouders of erger, ze betrekken het enorm op zichzelf en nemen de schuldvraag op hun schouders.

Een scheiding kan vaak gepaard gaan met heftige emoties. In het algemeen zijn kinderen erg flexibel qua geest en passen zich snel op een nieuwe situatie aan. Echter, het grote probleem is de meestal heftige niet rationele emoties van hun vader of moeder in deze toch al voor hun moeilijke periode. Ze kunnen door deze emoties zelf verscheurd raken in hun gevoel. Tenslotte hebben ze  één papa en één mama.

Deelnemen aan een familieopstelling kan onverwachte inzichten geven in hardnekkige problemen. Onze familie van herkomst is van grote invloed op ons leven. Hoe groot die invloed onbewust is, weten wij vaak niet. Soms ligt de wortel van een probleem niet bij henzelf, maar bij gebeurtenissen in het gezin of familie. Misschien is het probleem al generaties geleden ontstaan en steeds overgedragen. Je draagt onbewust de last van een “ver” familielid. Je liefdevol losmaken van verborgen, belemmerende invloeden in de familie, dat is waar het bij familieopstellingen om draait.

Er wordt in familieopstellingen gewerkt met 3 principes;

  • Is de balans juist tussen geven en nemen?
  • Wie neemt welke positie in en klopt dit wel?
  • Wordt er iemand van het systeem buitengesloten?

In veel gezinnen nemen kinderen gevoelens en emoties over van hun ouders. Kinderen doen alles voor hun ouders, vanuit een blinde, kinderlijke liefde. Onbewust proberen ze hun ouders te helpen, door lasten van hen te dragen. Volwassenen zijn kinderen van hun ouders. En ook vele volwassenen dragen onbewust stukken mee vanuit hun familiesysteem. Hierdoor ontstaan kleine, maar ook zeer grote problemen. Grondlegger van de familieopstellingen is de Duitse therapeut Bert Hellinger. Jarenlang werkte Hellinger als priester in Afrika. Op 60 jarige leeftijd ging hij studeren: gestalttherapie, psychoanalyse en gezinstherapie. Hij ontdekte dat personen ‘verstrikt’ kunnen zijn in hun familie. Daarmee blokkeren zij in hun eigen leven.

Annette heeft de opleiding bij Phoenix te Utrecht gedaan waarbij Systeemleer, Gestalt, NLP en Hypnotherapie tijdens de opstellingen gebruikt kunnen worden. Annette ziet dit als een waardevolle toevoeging.

Symptomen bij kinderen en pubers

Specifieke problemen bij kinderen waarbij familieopstellingen uw kind uitkomst kan bieden

  • Afwijkend gedrag, onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Kind is snel boos of kwaad
  • Psychische problemen, zoals depressie, anorexia, boulimia
  • Stil of juist schreeuwerig en opstandig
  • Valt slecht in slaap
  • Concentratie problemen
  • Overgevoelig
  • Verslavingsgedrag en suïcidale neigingen
  • Eetstoornissen vertoont

3 basisprincipes

  • Binding. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem.
  • Volgorde. Alle plekken staan in een rangorde ten opzicht van elkaar.
  • Geven en nemen. Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn.

Mijn aanpak

Annette van Laarhoven is gespecialiseerd in het opzetten van familieopstellingen. Ze heeft de opleiding bij Phoenix te Utrecht gedaan.

Ze integreert in haar familieopstellingen ook andere sociaal-psychische principes. Bij de opstellingen maakt ze ook gebruik van: