Valpreventie
Een veel voorkomend probleem bij ouderen is vallen. Dit komt mede door verlies van spierkracht en -functie (sarcopenie) en afname van de kracht en massa van de botten (osteoporose). Uit recent onderzoek is gebleken dat verbetering van zowel de spier- als botgezondheid, de beste bescherming biedt tegen vallen en de daaruit volgende botbreuken. Beweging en voeding zijn hierbij een effectieve behandelmethode.
Bewegen
Regelmatig bewegen en oefeningen doen vermindert het aantal botbreuken met meer dan 50%! Dit geeft hetzelfde resultaat als behandeling met medicatie, maar zonder de nare bijwerkingen. De training die het beste werkt is die waarbij belastende activiteiten (bijv. springen), balans (bijv. op 1 been staan) en mobiliteitstraining (bijv. rekken) gecombineerd aan bod komen.
Tegen alle verwachtingen in lijkt wandelen geen effect te hebben op de kracht van de botten omdat het een ‘te lage impact’ heeft en kan het zelfs nadelig zijn wegens de vergrote kans op vallen. Wandelen zorgt daarentegen wel voor verbetering van de spierkracht en balans waardoor het valrisico indirect alsnog vermindert.
Voeding
Voor sterke spieren en botten wordt een combinatie van Calcium, Vitamine D en eiwitten aangeraden. Deze vertragen de afname van botmassa en verminderen het valrisico door sterkere spieren.
Conclusie
Bewegen en voeding zijn noodzakelijk voor het onder controle houden van osteoporose en vermindering van het valrisico.
Bron: Daly, R.M. (april 2017) Exercise and nutritional approaches to prevent frail bones, falls and fractures: an update, Climacteric, 20:2, 119-124.